El Govern d’ Espanya considera els fons europeus com una oportunitat per als pobles d’interior de la província de Castelló

2980

El secretari general de Repte Demogràfic del Govern d’Espanya, Paco Boya, ha manifestat en el webinar ‘Repte Demogràfic: Next Generation EU 2027’ celebrat hui que els fons europeus de reconstrucció representen una oportunitat històrica per a la superació de la bretxa existent entre els àmbits urbà i rural. Són recursos que estan cridats a garantir la igualtat d’oportunitats i gaudir dels drets de ciutadania en tot el territori, «es visca on es visca». Segons ha explicat, «tenim per davant un repte que hem de ser capaços d’aprofitar, a través de la presentació i execució de projectes que ens facen avançar cap a una Espanya verda, digital, sense bretxa de gènere, cohesionada i inclusiva».

Boya també ha advertit en aquest fòrum organitzat per la Diputació que «encara és prompte per a confirmar-lo, és probable que estiguem davant un canvi de paradigma de la modernitat, perquè amb la irrupció de la crisi covid s’està detectant un reflux de persones que han girat la mirada cap al rural, buscant una vida més tranquil·la i humana, en directa connexió amb la naturalesa».

D’altra banda, ha anunciat que el Govern treballa per a simplificar el marc normatiu dels xicotets municipis mitjançant la creació d’un estatut que apodere als alcaldes. Explica que «cal posar-li-ho fàcil als alcaldes dels pobles, perquè no és el mateix governar un xicotet municipi que una gran ciutat». Del que es tracta és de «ser capaços de generar projectes en l’àmbit rural que afavorisquen l’emprenedoria i creuen riquesa».

Són paraules pronunciades en la tercera de les taules del webinar sobre els fons europeus titulada ‘Com actuar davant el repte demogràfic a Castelló des de les institucions’, on també han intervingut el diputat provincial de Desenvolupament Rural i Despoblació, Santi Pérez, i la directora general de l’Agència Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra.

Santi Pérez ha mostrat la necessitat «aconseguir un pacte d’Estat per a la lluita contra la contra la Despoblació», una matèria en la qual segons ha explicat Paco Boya, el Govern d’Espanya ja està treballant.

D’altra banda, el diputat ha destacat que després de molts anys, «ja s’ha aconseguit que la despoblació forme part de l’agenda de les diferents administracions» i ha reflexionat sobre la conveniència de canviar les polítiques públiques amb les quals es fa front al repte demogràfic.

Segons ha explicat, és el que fa la Diputació de Castelló, que en totes les seues àrees té molt present com frenar l’èxode rural. Per aquesta raó, es posa l’accent en les polítiques de millora gradual de les comunicacions per carretera i en la correcció de les desigualtats geogràfiques amb més i millors serveis de transport, atenció a persones majors i xiquets, reforç de les unitats de respir i implementació de polítiques de conciliació i envelliment actiu.

Pérez també s’ha referit a l’assistència jurídica i administrativa que la Diputació ofereix als ajuntaments i a la necessitat d’avançar en matèria d’aigua i eficiència energètica, l’adopció de mesures que afavorisquen l’autoconsum de llum i calor i la gestió de la biomassa.

A més, ha posat l’accent en la conveniència de realitzar una labor pedagògica que enfortisca treballs que tradicionalment han estat vinculats al medi rural, com la ramaderia; i en la urgència d’implementar polítiques que faciliten l’accés a l’habitatge en els xicotets pobles.

Finalment, la directora general de l’Agència Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra, s’ha referit a la dualitat demogràfica existent en la Comunitat Valenciana, en la qual convergeixen la realitat d’una costa massificada i un interior escassament poblat.
També ha incidit en què el problema demogràfic té una especial incidència a Castelló, ja que dels 154 municipis valencians en risc de despoblació, 79 corresponen a aquesta província.

La directora general s’ha referit a la necessitat de donar un enfocament demogràfic a totes les polítiques que impulsen les administracions amb el qual «miren més al present, que al futur» perquè «el que hem de fer és centrar-nos en el benestar de les persones que actualment viuen als pobles».

Segarra ha avançat que els pressupostos de 2021 contemplen una fiscalitat diferenciada en l’àmbit rural, amb l’aplicació de deduccions fiscals amb càrrec al tram autonòmic de l’IRPF d’entre 300 i 540 euros. També s’aplicarà una bonificació afegida del 15% a les ajudes per obertura d’una empresa.

Compartir