Urbanisme projecta la primera ‘superilla’ de la ciutat en la intersecció entre Calixt III i Palleter

2203

La primera «superilla» de València, espai urbà per als vianants delimitat per carrers en tots els seus costats, s’habilitarà en la intersecció entre el carrer Calixt III i Palleter, en una zona pròxima a un col•legi del districte d’Extramurs. I els usos d’este espai urbà per als vianants es decidiran amb un procés participatiu que se celebrarà entre el veïnat a principis de 2020. Així ho ha anunciat hui la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, després de visitar esta ubicació al costat de l’arquitecte i urbanista Daniel Mòdol, que va impulsar a Barcelona la creació d’estos espais «per a l’ús i gaudi de la ciutadania».

En esta visita, la regidora ha compartit amb l’arquitecte i urbanista català, que durant un temps «va repensar la ciutat des de la política com a regidor d’Espai Urbà», «la inquietud de recuperar i pacificar els carrers per al veïnat». Sandra Gómez ha recordat que el govern del Rialto ja treballa en el projecte de convertir València en una ciutat de places, «per a recuperar estos espais en centres neuràlgics dels barris», i ha explicat que «ara vol fer un pas més, incorporant les «superilles» a este projecte»

«El nostre objectiu és que els carrers no siguen carrils sinó espais pacificats, que conformen un entorn segur i comunitari», ha ressaltat la regidora que, així mateix ha reiterat la seua aposta per una política urbanística valenta i transgressora, dissenyada en benefici de l’interés general, amb un increment de les zones verdes, les àrees d’oci gratuït, els espais culturals o fins i tot iniciatives comercials».

Per esta raó, ha explicat, «ens hem fixat en este model que a Barcelona ha suposat un increment del 91% de les zones verdes, una reducció del trànsit, que ha passat de 2.218 a 932 cotxes diaris, un augment un 30% de l’ocupació comercial de plantes baixes». De fet, tal com han compartit Sandra Gómez i Daniel Mòldol, la primera «superilla» de la ciutat comtal compta ara amb 349 seients, una àrea de joc infantil de 2.483 metres quadrats, una zona de joc participatiu, més de 1.000 metres quadrats de carril bici, un punt de recàrrega de vehicles elèctrics i fins i tot una «modesta» pista d’atletisme.

A València l’experiència pilot s’implantarà en el districte d’Extramurs, en l’eixample de la intersecció entre els carrers Calixt III i Palleter, «un entorn que a més té un col·legi que el fa especialment interessant a l’hora d’establir usos per a l’espai o que confina amb la Gran via pel que permet compatibilitzar l’accés amb la recuperació del sòl per a omplir-lo de vida».

Després d’anunciar el lloc en el qual es projectarà la primera «superilla» de València, la regidora ha aclarit que la iniciativa es desenvoluparà amb la participació dels veïns i veïnes de la zona, amb un procés participatiu a principis de l’any 2020 per a decidir els usos de l’espai.

«Si hui el cotxe ocupa el 70% de l’espai urbà, cal obrir un debat sobre la redistribució de l’espai a les ciutats. Cal pensar en els carrers des de l’urbanisme amb un enfocament més ampli, perquè quan es transforma la ciutat, es canvia la vida de les persones que formem part d’estes», ha conclòs Sandra Gómez, que ha agraït la visita de l’arquitecte i urbanista Daniel Mòdol en el marc de les activitats de la Setmana de l’Urbanisme.

Compartir