Els ponts de ferro de la Ribera, protagonistes de la exposició de Riola

1142

El diputat de Carreteres, Pablo Seguí ha inaugurat aquest dimarts en l’Ajuntament de Riola, al costat de la seua alcaldessa, Judith Capellino, l’exposició itinerant ‘Ponts de Ferro de la Ribera del Xúquer. 100 anys unint pobles’. La mostra commemora el centenari d’aquestes infraestructures i s’exhibirà durant tot el mes de juliol en el municipi de la Ribera.

Tal com ha recordat Seguí, els ponts de ferro de la Ribera del Xúquer formen part del patrimoni valencià «i són un senyal d’identitat per als municipis que els alberguen, fins al punt que s’organitzen entorn d’ells activitats i rutes turístiques i culturals». «Amb aquesta exposició –va afegir– pretenem contribuir a augmentar el nivell de coneixement sobre aquestes infraestructures, construïdes a principis del segle XX en el tram final del riu Xúquer, la creació del qual va tenir un notable impacte en el desenvolupament socioeconòmic dels municipis situats a ambdues riberes, i difondre la seua importància en la resta de la província, perquè tothom aprenga a apreciar-los».

Per la seua banda, l’alcaldessa de Riola, Judith Capellino, va agrair l’esforç de la Diputació de València no solament per donar a conéixer la història i valor dels ponts, sinó per contribuir al seu manteniment i millora constant.

Aquests ponts, quatre dels quals estan integrats en la xarxa de Carreteres de la Diputació de València, són un dels béns patrimonials més importants que posseeix la institució. En el cas de Riola es tracta del pont més antic, inaugurat el 17 d’abril de 1900. Va ser també el primer a reconstruir-se, ja que la rehabilitació duta a terme en 1988 va substituir tota la seua estructura original, de la qual, en l’actualitat, només queden les pilastres de suport. Li segueixen el de Cullera, construït l’any 1905, i el de Fortaleny, de 1916. Els d’Alzira, Albalat i Gavarda daten de 1917.

Valorada del patrimoni

L’exposició constitueix una aposta per fomentar l’intercanvi i la valoració del patrimoni cultural com a recurs compartit, per sensibilitzar entorn de la història i dels valors comuns que aquesta representa. Elements que, tal com va recordar el diputat de Carreteres i Infraestructures, Pablo Seguí, l’àrea de les quals ha sigut la responsable de dissenyar i impulsar aquesta activitat, l’han fet valedora de l’acreditació com a activitat inclosa l’any Europeu del Patrimoni Cultural, iniciativa impulsada per la Unió Europea.

‘Ponts de Ferro de la Ribera del Xúquer. Cent anys unint pobles’ aborda, en la seua part visible, la història i singularitats d’aquestes construccions centenàries, que el dia d’avui s’han convertit en testimoniatge viu d’una època i que al temps contenen un alt valor patrimonial i històric, mentre que en el seu esperit subjau la mateixa voluntat d’unió entre pobles que va ser la que va impulsar la construcció dels sis ponts.

La mostra es compon de 9 panells informatius, un vídeo divulgatiu que resumeix la història i importància d’aquestes construccions, i les maquetes dels diferents ponts, realitzades a escala 1:50, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València. Una de les maquetes més emblemàtiques, dins d’aquest conjunt és la del pont de Fortaleny, infraestructura sobre la qual la Diputació està escometent en aquests moments una actuació de rehabilitació integral amb l’objectiu de la seua reconversió en itinerari ciclopeatonal, de manera que puga tornar a ser gaudida per tota la ciutadania, després de més de 20 anys tancat al trànsit de vehicles i per als vianants.

De moment més de 6.000 persones han pogut gaudir de la mostra que en aquesta ocasió fa la seua setena parada a Riola i que de moment ha pogut veure’s a Fortaleny, en l’Escola de Camins de la Universistat Politècnica de València, en el Centre Cultural La Beneficència a Algemesí, en Alabat de la Ribera i a Alzira, en aquesta última, un total de 1070 persones van visitar l’exposició, que preveu fins a 4 parades més al llarg d’aquest 2018, sent l’última d’elles a València.

I és que, segons va expressar el diputat de Carreteres, «volem que tots els valencians i valencianes puguem conéixer una mica millor la història dels ponts de ferro del Xúquer, que ens animem a visitar-los, gaudir-los i apreciar-los, que admirem el seu valor patrimonial i artístic i que contribuïm al fet que seguisquen alçant-se com a testimoniatge de la nostra història durant almenys altres cent anys».

Compartir