El ple de l’ajuntament de València aprova dos modificacions de crèdit per a millores urbanistiques

4003

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat hui, amb l’abstenció dels grups polítics de l’oposició, les modificacions de crèdits extraordinaris del pressupost de 2019, corresponents a la realització de les auditories arquitectòniques, acústiques i tècniques del Palau de la Música, a la millora del clavegueram i col·lectors, la restauració definitiva de l’Alqueria dels Moros, així com a l’aplicació dels romanents de l’estratègia EDUSI, dels exercicis 2017 i 2018, per al pressupost d’enguany. Així mateix, també s’han acceptat les propostes de resolució de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de delegació de competències del CEIP Número 106 de Malilla i del CEIP Sant Ángel de la Guarda.

Les modificacions de crèdits extraordinaris, aprovades pel Ple municipal, contemplen la realització de les auditories arquitectòniques, acústiques i tècniques del Palau de la Música, diferents treballs de rehabilitació de clavegueram i col·lectors, la restauració definitiva de l’Alqueria dels Moros, així com l’aplicació dels romanents dels exercicis 2017 i 2018 de l’estratègia EDUSI, en el pressupost de 2019.

En este sentit, el portaveu del grup municipal VOX, José Gosálbez, qui ha reiterat en diferents ocasions que el seu grup no disposa de «taules, cadires, despatxos ni dades dels expedients», ha afirmat sobre el pressupost que «el seu percentatge d’execució és mínim, cosa que s’explica pel poc que ha treballat l’equip de govern durant els últims quatre anys». Així mateix, el portaveu del grup Ciutadans, Fernando Giner, ha recordat que «a penes s’ha executat un 15% del total del pressupost, derivat de la falta de gestió i la deixadesa de l’equip de govern».

La portaveu del grup municipal Popular, María José Catalá, ha argumentat que «l’equip de govern treballa al 15% de les seues possibilitats» i que «després de 1.500 dies de govern, este no pot continuar mirant el retrovisor d’anteriors mandats». Per la seua part, el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, ha recalcat que «les modificacions realitzades es troben dins de la tècnica pressupostària habitual» i ha sol·licitat «prudència a l’oposició en la valoració de les actuacions urgents i necessàries».

Respecte a la modificació de crèdit corresponent a l’estratègia EDUSI, Fernando Giner ha recordat que el seu grup «sempre ha donat suport a l’equip de govern en este tema, però una cosa és prometre i una altra executar i el nivell d’execució és paupèrrim». La regidora del grup Popular, Paula Llobet, ha manifestat que «excepte miracle no es podrà executar el 30% que obliga la Unió Europea» i que «no existix cap mena de full de ruta ni cronograma». Sobre este tema, el regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, ha explicat que «som la primera generació que duu a terme este pla. Ciutats com Malaga, Albacete o Palencia han signat amb nosaltres un manifest adreçat al Ministeri per tal de demanar una pròrroga en el desenvolupament de l’Estratègia. Hui, a més, hem aprovat l’addició de 13 milions d’euros més per a continuar desenvolupant les inversions en el Cabanyal en el marc de l’EDUSI». També ha explicat que «el retard es deu, entre diferents qüestions, als canvis de criteri del ministeri i al fet que molts ajuntaments també estan patint una baixa execució».

PLA EDIFICANT, APROVACIÓ FASE 1 EN DOS COL·LEGIS

El Ple Municipal ha aprovat la proposta de resolució de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de delegació de competències del CEIP Sant Àngel de la Guarda i del CEIP Número 106 de Malilla, per al començament de les obres de tots dos projectes. La votació ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern i el grup Ciutadans, vots en contra de VOX i l’abstenció del grup Popular. Esta actuació s’emmarca en el Pla Edificant impulsat pel Consell per a la construcció, reforma i millora dels centres educatius de la Comunitat Valenciana i s’ha debatut conjuntament amb la proposta d’acceptació de la resolució de la delegació de competències de la fase 1.

En l’actualitat hi ha aprovades intervencions en 21 centres, 12 d’ells de reparació i millora i 9 obres de rehabilitació integral de l’edifici o la construcció d’un nou centre. Dins d’este paquet d’intervencions es troben el CEIP Sant Àngel de la Guarda i el CEIP 106, que en el cas concret del CEIP 106, l’import resultant de la memòria presentada per l’Ajuntament té un import de 7.911.765,76 euros i respecte al CEIP Sant Àngel de la Guarda el crèdit consignat és de 7.948.827,31€.

El portaveu José Gosálbez ha explicat que «l’Ajuntament ha de limitar-se a gestionar servicis públics propis, en VOX no donem suport que es gestione els servicis públics impropis i que han de ser deixats a la iniciativa privada, com en este cas». Així mateix, Fernando Giner del grup Ciutadans ha destacat que «Pla Edificant: té tres fases: comunicar, presentar un pla d’actuació i executar-lo. En esta ocasió estem parlant de la construcció i estem en la primera fase de tan sols dos col•legis, després de diversos anys, la qual cosa demostra una gestió lenta».

La portaveu Maria José Catalá ha assenyalat sobre «les competències del Pla Edificant que la Generalitat ha delegat als ajuntaments, en este no es pot veure plasmat en cap nou centre educatiu, ja que dels 9 col•legis que es van proposar, només 3 tenen l’aprovació i encara estan en la primera fase». D’altra banda, la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha exposat que «el treball desenvolupat demostra la bona sintonia i treball conjunt amb el govern autonòmic, per a rehabilitar infraestructures abandonades pel govern del PP i crear noves escoles». «L’objectiu d’este govern és que els xiquets i xiquetes puguen jugar i formar-se en unes instal·lacions públiques òptimes», ha afegit.

Compartir