L’alcaldessa de Castelló defensa el criteri de justícia i progressivitat en impostos i taxes per a 2019

592

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, confirma la voluntat del Govern municipal de mantenir per a 2019 el model de fiscalitat municipal de manera que la càrrega econòmica per a la ciutadania es distribuïsca d’acord a criteris de justícia i progressivitat fiscal. Des del primer moment, recorda, est ha sigut l’objectiu: pagar d’acord amb la capacitat econòmica de les persones, dins de la rigidesa de les lleis estatals.

“L’Ajuntament és sensible a la realitat econòmica de les famílies castellonenques i per açò ha fet tots els esforços per a corregir les pujades que havia impulsat el govern de dretes”, indica. “La política fiscal de l’anterior Govern local va ser lesiva per a la gran majoria i des de 2015 estem treballant per a reduir l’efecte sobre les economies domèstiques”.

Marco posa en valor els esforços realitzats en els últims tres anys i recorda que el Pacte del Grau va acordar l’any passat un paquet de mesures que aprofundien en aquest canvi per a equilibrar els diferents impostos i taxes. Es van reduir en més de 900 milions el valor cadastral dels immobles de la ciutat, primera reducció d’aqueix valor en dècades.

Per segon any consecutiu es va baixar el tipus aplicable de l’IBI urbana, i també l’IBI rústic, va baixar un 7% l’impost d’obres i construccions, es va mantenir la reducció del 50% de l’ocupació de via pública per a taules i cadires i es van augmentar al màxim legal totes les bonificacions que permet la legislació en els principals tributs de caràcter local.

“La justícia social és un referent de les polítiques de canvi del Govern municipal i anem a treballar en aqueixa línia en totes i cadascuna de les àrees municipals. Estem compromesos amb la idea que ha de pagar més el que més té i, sobretot, gestionem els diners públics amb austeritat, perquè es destinen a millorar la qualitat de vida i el benestar”, afirma.

L’Ajuntament de Castelló va aprovar per a 2018 la congelació de la taxa de brosses amb caràcter general i ho va fer assumint amb fons propis els 675.000 euros d’increment de costos del servei. Un cost que entre el 2013 i el 2015 va augmentar en 2,6 milions, però que l’anterior Govern municipal no va assumir amb fons propis ni ho va repercutir en el rebut de brosses.

Compartir