La Fabrica de la Seda de Vinalesa reb nova vida amb la seva reforma

1004

El municipi de Vinalesa ha escomès diferents actuacions de condicionament i millora en l’antiga Fàbrica de la Seda en matèria d’insonorització, canalització de les aigües pluvials, tractament de l’estructura i dotació escènica per poder ampliar els seus usos socials i culturals. Unes actuacions per a les que s’ha comptat amb 222.333 euros contemplats en els diferents programes i ajudes de la Diputació de València, tal i com ha traslladat l’alcaldessa d’aquesta localitat, Alba Cataluña, a la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, durant la visita efectuada per a conèixer les inversions realitzades amb els recursos de la Diputació. La vicepresidenta ha estat acompanyada, a més de l’alcaldessa, pels regidors Víctor Martínez i Ferran Pardo.

Maria Josep Amigó ha reconegut que la Fàbrica de la Seda de Vinalesa representa «un espai emblemàtic per a la localitat, on es porten a terme bona part del conjunt d’activitats i iniciatives culturals, festives i socials en les que participen els seus veïns i veïnes». Per això, la vicepresidenta ha valorat «l’esforç que s’està fent des del Consistori per recuperar el seu patrimoni, conservar-lo i posar-lo en valor, ampliant els seus usos socials i la capacitat d’albergar cada vegada un major volum d’activitats adreçades a diferents àmbits», ha subratllat.

La vicepresidenta ha reiterat la predisposició de la corporació provincial «a treballar conjuntament amb els alcaldes i alcaldesses, amb els equips de govern municipals, per tal de materialitzar aquells projectes que busquen millorar la qualitat de vida de la ciutadania», ha indicat. «Un objectiu ben palès en Vinalesa, amb la seua voluntat de treballar per fer els seus carrers i vies més accessibles i millorar aquells espais públics que més utilitza la seua gent».

Centre neuràlgic de l’activitat social i cultural

La Fàbrica de la Seda de Vinalesa va estar fundada a finals del segle XVIII per la família Lapayesse, convertint-se, a més, en el primer centre fabril valencià en fer ús de la força motriu de l’aigua, en aquest cas de la Reial Sèquia de Montcada. A principis dels anys 80, l’immoble va estar adquirit per part del consistori de Vinalesa per a esdevenir un gran centre social, el qual ha anat incorporant diferents serveis municipals: ajuntament, biblioteca, centre de salut, espai d’associacions locals, centre cívic i cultural, gimnàs o llar dels jubilats, entre d’altres.

Des d’aleshores s’ha seguit una important tasca de rehabilitació, conservació i condicionament d’aquest emblemàtic espai. Aquestes últimes actuacions han consistit en el condicionament acústic interior del centre cultural La Nau per tal d’ampliar el seu ús com a sala d’exposicions, sala d’assajos i auditori, amb capacitat per a 250 espectadors. Una actuació executada a través d’una ajuda de 111.769 euros del programa d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS) corresponent a l’exercici 2015.

Així mateix, també s’ha procedit a la restauració i l’aplicació d’un tractament químic sobre l’estructura de fusta de la Biblioteca, per tal de garantir la seua conservació i òptim estat. Uns treballs executats amb 43.475 euros dels IFS 2017. També s’ha actuat en la reparació del sistema de recollida d’aigües pluvials del centre cívic municipal amb 35.193 euros contemplats al programa IFS 2016. A més d’escometre altres intervencions de millora per valor de 31.896 euros procedents del SOM 2016. El conjunt d’aquestes actuacions es completarà pròximament amb la instal·lació d’un escenari i la realització de diverses intervencions sobre la capsa escènica, per a les quals es comptarà amb altres 27.666 euros del SOM 2017.

L’alcaldessa de Vinalesa, Alba Cataluña, ha assegurat que a través dels fons de la Diputació «hem pogut impulsar diferents projectes de millora de l’immoble per tal de que aquest es mantinga viu i els veïns i veïnes de Vinalesa el puguem gaudir de forma conjunta». En aquest sentit, l’alcaldessa ha posat èmfasi en «el significat que té l’antiga Fàbrica de la Seda com a centre social per a la ciutadania, a més d’esdevenir un espai neuràlgic per a la celebració de les nostres Festes Majors», ha destacat.

Així mateix, Cataluña s’ha mostrat «especialment satisfeta» pel volum de recursos dispensats per part de la Diputació a Vinalesa. En el que va de legislatura aquest municipi de l’Horta Nord ha rebut 845.444 euros de la corporació provincial, entre els quals es comptarà per als exercicis 2018-2019 amb 226.373 euros del pla de Serveis i Obres Municipals (SOM).

Compartir