El Tribunal de les Aigües, una tradició valenciana per a controlar l’horta valenciana

2182

Pot ser que no la tinguem molt en conter, però l’horta de València es uns dels punts més importants de producción de les hortalitzes que mengem a la nostra comunitat. Esta franja de terra s’extè arreu de la ciutat de València i es rica en producción de tot tipus de productes.

València compta amb una gran quantitat de terrenys que es dediquen al cultiu, i s’alimenten d’una complexa xarxa de séquies reials, que van ser construïdes pels primitius habitants de la regió durant els sigles VIII al XIII . De fet, quant va arribar Jaume I a la ciutat, la xarxa principal ja estava construida i en servei. El riu Turia ofereix la seva aigua a estes acequies, que reparteixen el codiciat liquid per tot el territorio de l’horta de València.

Una xarxa de séquies dota de aigua de reg a l’horta de València

Aquesta xarxa de séquies s’ha anat completant amb el pas del temps i actualmente arribe a tots els terrenys que composen esta joia de la ciutat i el seu entorn. De fet, es tan important per a l’horta valenciana, que es va crear un órgano juridic propi, que va rebre el nom de Tribunal de les Aigües i que dirimia, i encara ho fa, els conflictes sorgits de l’us de l’aigua de les séquies.

Els membres del Tribunal de les Aigües es reuneixen tots els dijous de l’any, excepte els que son festius, en el que la sessió es trasllada al dimecres i els dijous que van des del día de Nadal fins el dia dels Reis Mags. El Tribunal de les Aigües es constitueix a la Porta dels Apostols, on participen els vuit síndics de les vuit zones de regadiu de Valéncia (Quart, Benàger i Faitanar, Tormos, Mislata, Mestalla, Favara, Rascanya, Rovella y Chirivella) i es dona inici a la sessió.

Aquesta transcorre totalment en valencià i es una tradició que continua inalterable des de la Edad Mitjana e inclús els terminis que s’utilitzen son de l’estil de l’epoca. Inclús les multes venen expressades en “sous”, que representen la quantitat que cobra el guarda de la séquia cada dia de treball.

Centenars de persones s’arrimen fins a la Plaça de la Reina per asistir a este event tradicional que no es una representació artística sino un acte amb personalitat jurídica que des de fa segles forma part de l’escenari de la ciutat.

Compartir