El nou mural del Serpis Urban Art Project de Gandía homenatja al comerç urbà de proximitat

874

Els regidors de Responsabilitat Social, Gestió Responsable del Territori i Começ, Nahuel González, Xavi Ródenas i Alícia Izquierdo, respectivament, acompanyats de la representant de la directiva de la Cooperativa de Comercians del Centre Històric, Gemma García, han presentat aquest matí, en companyia de l’autor, Edgar Mascarell “Ser”, una nova obra d’art urbà.

“Es tracta del nové mural del projecte municipal Gandia Serpis Urban Art Project, una iniciativa conjunta dels departaments de Responsabilitat Social i Gestió Responsable del Territori que uneix l’art urbà amb les reivindicacions socials, econòmiques o culturals”, ha explicat González.

El projecte és inter-departamental, i també afecta a tots els barris de la ciutat, “per això en aquesta ocasió s’ha triat el comerç urbà i el Centre Històric-Raval. Hem pensat en un carrer simbòlic del nostre comerç com és el Rausell”, ha indicat Izquierdo.

“Sens dubte, una excel·lent forma de traure l’art al carrer i, a la vegada, millorar l’estètica de la ciutat, sobretot en aquells espais tancats o abandonats”, ha assegurat la representant dels comerciants.

El mural, que encara no té títol, juga, a nivell cromàtic, amb l’absència de color, contraposat a una tonalitat roja molt intensa al centre, “on he volgut dibuixar un gran cor, que és el mecanisme que hauria de moure el comerç. Com a elements principals veiem diferents icones que representen els diferents gremis: restauració, sabateria, fruiteria, forn, perruqueria, etc… Com a crítica constructiva, hi veiem una mà infantil encadenada, que simbolitza el xicotet comerç, donant una moneda. A l’altre extrem hi ha una mà adulta que recapta els diners, les grans superfícies comercials. Però, mitjançant el cor central, existeix un trencament de la cadena per garantir que mai es perguen les virtuts del comerç de proximitat, el caliu, el tracte humà de tu a tu… També hi ha una clau que obri un cadena; Un rellotge d’arena; Una gamba rola, que representa la Fideuà de Gandia; Una màquina de tatuar que identifica la meua professió; un retrat de l’antic alcalde de Gandia, Rausell; El déu del comerç, Mercuri..”.

L’objectiu final del projecte també és que s’acabe generant un itinerari d’art urbà a la ciutat de Gandia, on la gent puga visitar un circuit d’art urbà amb l’explicació de l’artista que ha fet l’obra. Per això, des de l’Ajuntament de Gandia s’ha volgut donar llibertat de creació als artistes. Aconseguir llevar les connotacions negatives de l’art urbà, fins i tot de vandalisme, i elevar-lo a categoria d’art i de creació artística és una iniciativa que està triomfant a les principals ciutats europees.

Compartir