El cobert 2 del Port de València albergarà un espai públic de més de 12.250 metres quadrats

640

L’alcalde de València i president del Consorci València 2007, Joan Ribó, acompanyat pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha comprovat este matí el desenvolupament dels treballs de rehabilitació que s’estan duent a terme en el Cobert número 2 del Port, una intervenció de més de 554.000 euros que suposa el primer pas per a recuperar esta històrica construcció portuària i convertir-la en un emblemàtic i atractiu espai d’ús ciutadà dins de la Marina de València.

L’alcalde Joan Ribó ha destacat les connotacions i el valor d’esta singular construcció inaugurada oficialment en 1917 i que va ser escomesa dins del Pla General d’Ampliació i Millora del Port de València com a nau per a l’emmagatzematge de mercaderies. «És un cobert amb una història important, i ara l’objectiu és endreçar-lo, posar-lo en condicions de donar-li un ús ciutadà després de resoldre, entre altres, els problemes de rovell que afecten el ferro per estar al costat del mar. D’ací a poc serà un espai a la disposició de la població, de les associacions veïnals, que el Consorci de la Marina de València, on estan representats l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat, que posarem a la disposició de la societat valenciana», ha afirmat Joan Ribó després de recórrer junt al conseller d’Economia, Vicent Soler, este cobert de 5.400 metres quadrats en el qual a la fi de juny van començar unes obres, pressupostades en 554.014 euros, per a retornar-li la seua bellesa original, afectada per diferents vicissituds naturals, pels bombardejos que va patir en 1938 i el creixent estat de deteriorament posterior.

DIÀLEG I CONDONACIÓ DEL DEUTE

«Vull recordar que al costat d’aquest Cobert número 2 es crearà una nova plaça, un gran espai públic, encara que en este cas es faça només amb els recursos de la Generalitat i l’Ajuntament, perquè el govern central en el seu moment –sota l’anterior administració,i amb gran enuig nostre- va decidir que no aportarà res. Es tracta d’una intervenció de millora d’un àrea de 12.250 metres quadrats que tindrà un pes molt important en la definició del que és la Marina de València», ha assenyalat Joan Ribó, que ha anunciat que «les obres començaran prompte».

L’alcalde ha assegurat que els treballs de recuperació del Cobert 2 i la creació de la nova plaça són indicatius que «La Marina ha eixit de la situació molt preocupant en què ens la trobaren, que està funcionant i anant avant encara que queden pendents dos aspectes importants». Ribó ha afirmat que és necessari que «el govern central, d’una vegada per sempre, condone el deute que tenim amb el ICO de la mateixa manera que va fer en el seu moment a Sevilla o a Saragossa amb motiu de grans esdeveniments». Eixa reivindicació davant l’Estat s’estén «sobre un deute que abans era amb el Banc de Santander i que ara l’ha venut a un fons d’inversions». Malgrat eixes qüestions, Ribó ha insistit que «La Marina està funcionant cada vegada millor i contribuint al fet que València mire definitivament al mar des de la cultura, des de la innovació, l’esport i un projecte molt il·lusionant».

De forma similar s’ha manifestat el conseller d’Economia i Hisenda, Vicent Soler, qui s’ha referit a la rehabilitació d’este Cobert 2 com «un emblema de l’aposta del Consorci per este espai singular a València que és La Marina per a fer-lo viu- perquè estava abandonat- , poder desenvolupar en ell activitats de tot tipus, sobretot aconseguir que els barris més pròxims el facen seu i siga para ells un gran àgora».

En relació a les reivindicacions esgrimides per Ribó, Vicent soler ha afirmat que «totes les reivindicacions que teníem abans continuen vigents», i s’ha mostrat optimista sobre la postura del nou govern d’Espanya respecte a un deute de més de 400 milions d’euros «que suposa un plom en les ales del Consorci». Ha afegit que «sense la condonació o la reestructuració que siga necessària no podrem mirar al futur amb total esperança». Ha parlat de la necessitat de «profundes i intenses negociacions per a alliberar eixa càrrega i aconseguir que este espai siga el que volem para tots els valencians i valencianes. Sóc optimista amb el nou Govern d’Espanya perquè veig que el mur de silenci que hi havia en el passat, ara és diàleg i ganes de solucionar-ho».

Compartir