Castelló cobreix totes les inscripcions per al primer curs ocupacional d’artista gaiater

2416

L’oferta del primer curs d’artista gaiater ha tingut molt bon acolliment, amb 37 inscripcions per a 30 places. Aquest programa pioner de formació ocupacional, promogut per l’Ajuntament de Castelló a través de l’ADL Castelló Crea i el Pacte Local per l’Ocupació, ha completat les inscripcions per al termini ordinari, que va finalitzar el passat 26 de març. L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que aquesta demanda “avala la necessitat d’una formació professionalitzada en un sector tan tradicional com les gaiates però a més oferirà oportunitats laborals en tres àmbits professionals diferents”.

La regidora d’Impuls de l’Activitat Econòmica, Patricia Puerta, ha subratllat que “el taller impartirà una formació multidisciplinària en tècniques artesanals i possibilitarà que l’alumnat s’involucre en el sector gaiater i conega les moltes eixides laborals que pot oferir aquest àmbit professional”. Donada la resposta, l’agència de desenvolupament local Castelló Crea ha obert un termini addicional d’inscripcions, que romandrà obert fins al 30 d’abril, amb l’objectiu d’habilitar una llista d’espera per a cobrir possibles baixes.

El curs per a formar a futurs artistes gaiaters és gratuït, té un any de durada i oferirà formació ocupacional a 30 persones en tres especialitats: fusteria metàl·lica i forja artística, electricitat i automatismes i fusteria de fusta i talla artesanal. Amparo Marco ha detallat que aquesta formació “contribuirà a professionalitzar totes les fases de construcció del monument gaiater i facilitarà eixides professionals a l’alumnat».

El curs es desenvoluparà íntegrament en les instal·lacions del Centre Municipal de Formació, situat en Tetuan XIV. A més de rebre formació teòrica i pràctica sobre tècniques artesanals específiques de metall, fusta i derivats, enllumenat i automatització, les persones participants adquiriran coneixements sobre seguretat laboral i protecció ambiental.
L’especialitat de fusteria metàl·lica i forja artística ensenyarà a l’alumnat a elaborar i conformar peces d’una gaiata mitjançant tècniques de tall i tècniques de procediment en fred, així com realitzar el muntatge, repassat i protecció d’obres. El taller de fusta se centrarà a planificar el procés d’elaboració dels elements decoratius i realitzar textures i acabats en el monument gaiater. El mòdul d’electricitat es dedicarà a muntar instal·lacions d’automatismes elèctrics, programació i la inclusió en el monument gaiater de les innovacions tecnològiques que hi ha en el mercat.

Després de l’experiència d’aquest primer projecte pilot, l’Ajuntament de Castelló aspira a aconseguir per a les següents convocatòries que la realització del curs permeta obtenir un certificat de professionalitat. Per a aconseguir aquest objectiu, l’Agència de Desenvolupament Local CastellóCREA traslladarà l’experiència del programa pilot al SERVEF, que de considerar-la adequada la remetrà al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), l’organisme competent a autoritzar el nou certificat de professionalitat d’artista gaiater, si així ho creu convenient.
La regidora d’Impuls de l’Activitat Econòmica, Patricia Puerta, ha explicat que “es tracta d’un curs amb doble finalitat, ja que combinarà la formació professional amb la promoció d’un símbol cultural i tradicional de Castelló com és la gaiata”, ha apunte l’edil.

Marco va presentar el passat mes de febrer aquest primer curs d’artista gaiater al costat de la regidora d’Impuls de l’Activitat Econòmica, Patricia Puerta; Pepín Marco, de l’Associació d’Artistes Gaiaters; Carlos Chipirraz, president de la Gestora de Gaiates; la responsable de l’ADL CastellóCrea, Remedios Pavón, i el secretari general d’UGT, Francisco Sacacia, un dels integrants del Pacte Local per l’Ocupació des del qual s’impulsa aquest curs de formació ocupacional

Compartir