Benestar Social, polítiques d’ocupació i territori sostenible, eixos fonamentals dels pressupostos 2019

926

La Comissió de Treball d’Hisenda i Desenvolupament Econòmic del Consell Social de la ciutat de Castelló defineix quatre eixos estratègics per al pròxim pressupost de l’any 2019: potenciar el territori sostenible, avançar cap a un ajuntament obert a la societat, promoure una ciutat saludable i dinamitzar l’activitat econòmica. El regidor de Gestió Municipal, Antonio Lorenzo, ha subratllat la importància “d’aquesta tasca de reflexió i assessorament en matèria pressupostària que permeta guiar l’acció del Govern municipal en el pròxim pressupost municipal a través d’un panell de propostes”.

Partint del sanejament financer de la institució (romanent de tresoreria i estalvi net positiu, període mitjà de pagament per sota del límit legal, sota percentatge d’endeutament) els pressupostos de l’Ajuntament de Castelló per a 2019 han de constituir-se en el motor del canvi social amb la consolidació de “política d’ocupació, territori sostenible, modernització i innovació i rellançament econòmic que reduïsquen la desigualtat social i propicien el benestar públic de tota la nostra ciutadania i que permeten seguir avançant en la línia de disminució de la pressió fiscal i de la redistribució de la càrrega impositiva a partir de criteris de progressivitat, justícia fiscal i solidaritat”, segons confirma el Consell Social en la seua proposta de document.

També considera “rellevant” la injecció de fons Feder a través de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) que suposarà una inversió de 20,2 milions d’euros en els pròxims anys cofinançats al 50% entre l’Ajuntament i la Unió Europea, “una estratègia pensada per a desenvolupar accions transversals en la ciutat i implantar una nova manera d’entendre la intervenció en l’espai públic, en la qual prevalen els criteris ambientals i socials”, destaquen.

L’edil ha subratllat la importància d’aprofundir “en els processos de modernització social, política i institucional que vam emprendre des de la signatura del Pacte del Grau”. La comissió està integrada per representants de diferents organitzacions socials i econòmiques de la ciutat “i de manera que es reforça la participació ciutadana en l’elaboració dels pressupostos municipals”.
En l’àmbit del territori sostenible, aposta per aprovar el nou Pla General; desenvolupar les infraestructures i comunicacions; ampliar i millorar els serveis públics municipals i conservar el patrimoni municipal i mediambiental. En matèria d’obertura a la societat, la comissió del Consell Social advoca per estrènyer l’aliança estratègica amb la Universitat Jaume I, PortCastelló i l’aeroport; col•laborar amb organitzacions empresarials, sindicats i tercer sector; potenciar la transparència i la modernització en la gestió pública; desenvolupar campanyes de sensibilització i educació a la ciutadania i impulsar el teixit associatiu i la participació social.

Quant a la dinamització econòmica, recomanen aprofundir en una nova fiscalitat que dinamitze l’activitat econòmica, promocionar l’activitat turística, reactivar el comerç, reorientar la política industrial, agrícola, pesquera i tecnològica i apostar per la innovació com a eix vertebrador de les polítiques municipals.

En aquest sentit, la Comissió de Treball d’Hisenda i Desenvolupament Econòmic del Consell Social de la ciutat de Castelló reconeix “l’esforç que s’està realitzant en matèria d’ocupació, tant per l’Ajuntament amb una major assignació de recursos, amb quasi set milions d’euros, com per les organitzacions empresarials en el desenvolupament del Pla Estratègic d’Ocupació” i per açò anima a “seguir apostant per millorar l’ocupabilitat, l’oferta d’oportunitats laborals i l’emprenedoria”.

Amb l’objectiu d’aprofundir la transició cap a una societat saludable, cohesionada socialment i educadora, plantegen incrementar les polítiques de benestar social i salut; desenvolupar una política educativa des de la igualtat d’oportunitat per a tots i promoure una ciutat atractiva amb una àmplia i diversificada oferta sociocultural.

El regidor Antonio Lorenzo ha reivindicat, com també ho fa el Consell Social, la necessitat de seguir treballant per a “propiciar un creixement que atenga a l’ocupació, a la millora del capital tecnològic i a l’enfortiment del capital humà en la nostra ciutat”.

Aquesta ha de ser l’aposta per a impulsar el creixement econòmic sostenible en una ciutat saludable en la qual les polítiques socials i educatives garantisquen la igualtat d’oportunitats. L’edil ha reiterat el treball d’aquesta comissió i ha agraït “la dedicació i el talent ciutadà plasmat en unes aportacions que ens permetran marcar les línies estratègiques del pressupost del pròxim any”.

Compartir